Hace unos días me topé con la recomendación de un restaurante en el que comí hace un mes. Está en el barrio de Gràcia y se llama La Pubilla. Significa heredera en catalán y ya sólo el nombre es una declaración de intenciones puesto que es un homenaje a la cocina tradicional adaptada a nuestros tiempos (fijaos en el mantel, desde el 1912...).
El chef se ha formado en algunos de los restaurantes más inflyuentes de España.
Aquí os paso el link para que podáis ver el artículo entero:
Cuando fuí, pedí el menú por 14€ (una relación calidad precio imbatible) y pedí de primero un caldo delicioso con albóndigas y perejil y de segundo un pescado bastante inhabitual, la raya. Todo fresquísimo y delicioso, se nota que el Mercado de la Libertad está justo enfrente.
Si os ha tentado y estáis por barrio de Gràcia, es imprescincible reservar.
Kilka dni temu natrafiłam na artykuł i oto polecana jest restauracja, w której jadłam miesiąc temu:)
Znajduje się ona w dzielnicy Gràcia i nazywa się La Pubilla. Po katalońsku znaczy to dziedziczka i już sama nazwa jest obiecująca, ponieważ kuchnia ta oddaje hołd tradycyjnej kuchni lokalnej, zaadaptowanej do obecnych czasów (spójrzcie na obrus, a zrozumiecie jak dawno została otwarta - w 1912 roku...).
Sam szef szkolił się w kilku wpływowych restauracjach w Hiszpanii.
Załączam link do zapoznania się z owym artykułem (po hiszpańsku):
Będąc tam, zamówiłam menu za 14€ (w takim przypadku zwykle mawiamy tutaj: "relacja między ceną a jakością" jest nie do pobicia). Na pierwsze danie wybrałam smakowity rosół z mielonym mięsem i pietruszką, a na drugie nietypową rybę, rodzaj płaszczki. Wszystko świeże i smaczne, w końcu restauracja ta mieści się naprzeciw Targu Mercado de la Libertad.
Jeśli jesteście w okolicach dzielnicy Gràcia, pamiętajcie o tym, by zarezerwować stolik:)
ten rosół wygląda świetnie.
ResponderEliminar